KAKO OLAKŠATI PRILAGODBU DJETETA I RODITELJA NA VRTIĆ

Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dijete predstavlja veliku promjenu u životu. Dijete dolazi iz obitelji gdje se osjećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe.
Potrebno je određeno vrijeme tijekom kojega se dijete prilagođava novoj sredini, upoznaje odgajatelje i nove prijatelje. Svako dijete prolazi kroz taj period, samo što se neka djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), a drugoj djeci je potrebno duže vrijeme (i do 2 mjeseca). Neka djeca reagiraju burnije,a neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tijekom prilagodbe djeteta su prolazna pojava i dobro je biti pripremljen na njih, kako bi djetetu mogli što bolje pomoći u prilagodbi.

KAKO SE DJECA PONAŠAJU TIJEKOM PRILAGODBE??

Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju i otvoreno se bune protiv nove situacije. Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece nakon što roditelj ode primiri i zaigra. Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan a u njemu se ne osjećaju još sigurno.
Burno reagiraju obično mlađa djeca. Starija će poslušno ući u sobu, ali će veći dio dana šutjeti, stajati pokraj vrata, odbijati komunikaciju s odgajateljem ili drugom djecom.

Ponekad dijete u jaslicama / vrtiću odbija jesti, teško se uspavljuje, nemirno spava i inače je plačljivo bez vidljivog razloga.
Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima sada opet pribjegava gestama i sl.Razlog takvog ponašanja nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno, dijete bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost. Takve promjene u ponašanju su prolaznog karaktera. One će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini tj. kada se bude osjećalo sigurno.

O tome koliko dugo će trajati period prilagodbe i kako će se dijete ponašati tijekom tog perioda velikim dijelom ovisi o:

 • starosti djeteta (lakše se prilagođavaju starija nego mlađa djeca)
 • dosadašnjim kontaktima s većim brojem djece i odraslih
 •  karakteristikama ličnosti djeteta
 •  da li su i na koji način pripremana na polazak u jaslice/vrtić
 • redovitosti dolaženja u ustanovu tijekom perioda prilagodbe (izostanci produžuju vrijeme
  prilagodbe).

KAKO MI ODRASLI MOŽEMO POMOĆI DJETETU DA SE ŠTO BRŽE I LAKŠE PRILAGODI?

PRIJE SAMOG POLASKA:

Češće razgovarajmo s djetetom o polasku u vrtić na slijedeći način.

Govorimo mu da je:

 • vrtić mjesto gdje ima puno igračaka i djeceu kojem se odgajatelji znaju igrati zanimljivih igara
 • što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak
 • nikako nećemo plašiti dijete vrtićem (npr. tamo se mora sve pojesti, mora se spavati, vidjet ćeš ti kad dođeš u vrtić i slične neprihvatljive izjave)

Prilagodimo ritam djetetova života u obitelji onome kojim će živjeti u vrtiću. Privikavajmo, ali bez prisile dijete na noćnu posudu, da jede žlicom, pije iz šalice. Osamostaljujmo dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene i prehrane (za dijete vrtićkog uzrasta).

Prošećimo s djetetom do vrtića, pogledajte djecu u igri na dvorištu, u dogovoru s odgojiteljem pridružite im se !

ŠTO DALJE - KADA DIJETE VEĆ KRENE U JASLICE / VRTIĆ?

 • Poželjno je da prve dane (1do 2 tjedna) dijete dolazi u vrtić na kraće vrijeme.
 • Za dijete od 1 do 3 godine starosti prvi dan na 2 sata, a kasnije sve duže i duže. Raspored dolaženja dogovoriti s odgojiteljima.
 • Za djecu od 3 do 6 godina trajanje boravka prvih dana može biti i duže, ali uvijek u vrijeme igre (oko 9.00). Vrijeme odmora je kritično vrijeme pa ga treba ostaviti za kasnije razdoblje kada se dijete donekle prilagodi novom prostoru (u dogovoru s odgajateljima).
 • Ponijeti sa sobom neku djetetu dragu igračku ili predmet – oni mu pružaju sigurnost (bočica, gaza, medo i sl.)
 • Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (navikavanje na noćnu
  posudu, odvikavanje od bočice, dude)
 • Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice/vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga ne mijenjati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.
 •  Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom u jaslicama / vrtiću. Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom se ne smije odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje ne preporuča se, jer dijete plače. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.
 • Važno je ostvariti dobar kontakt s odgajateljem. Odgojitelji postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegovi mama i tata ili baka i djed i „teta“ razgovaraju ljubazno.
   Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom, šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića.

Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

illlu-16

DOBRO NAM DOŠLI ! VESELIMO SE SURADNJI S VAMA!!!!

– TIM DJEČJEG VRTIĆA ROŽICA  –